Ägg-fakta
Livet i en hönsbur
En del tror att det inte finns hönsburar i Sverige längre. Men för över två miljoner hönor är det verklighet. De rör sig på en yta som inte är större än ett A4-papper per höna.
Redan 1987 lovade dåvarande jordbruksministern Mats Hellström att burhållning av hönor skulle avvecklas i Sverige. Det var en del av statsminister Ingvar Carlssons 80-årspresent till Astrid Lindgren. Men trots dessa fina ord sitter fortfarande över två miljoner hönor, eller 37 % av hönorna, i burar. Det enda som hänt sedan 80-talet är att burarna fått lite inredning - men det är fortfarande lika trångt. Vetenskapliga studier har visat att hönor är beredda att jobba väldigt hårt för att ta sig ut ur burarna och få lite större plats.1 De jobbar hårdare för att komma ut ju mindre bur de sitter i. Så fort de får lite mer plats ställer de sig genast så långt ifrån varann som utrymmet tillåter. Visserligen är hönor mycket sociala, men de har också ett starkt behov av personligt utrymme. Det första de gör när de får lite mer plats är att sträcka på ben och vingar, något utrymmet inte räckt till för i burarna.1
I liknande försök har man undersökt hur viktigt det är för hönor att få picka och krafsa i marken. I det vilda spenderar hönorna 60 % av sin vakna tid med just detta beteende, som är livsviktigt för att hitta mat.2 Hönorna fick i försöket möjlighet att komma till olika resurser, till exempel mat, vatten eller en strötäckt yta bara efter att ha pressat sig igenom en smal öppning på 9 cm. Att komma åt att krafsa i strö var en av de saker som hönorna inte kompromissade med, trots besväret att komma dit.3 En höna som står på gallergolv har ingen möjlighet att krafsa efter föda. Hönor som har möjlighet att krafsa på marken visar mindre fjäderhackning, vilket annars är ett stort problem i intensiv hönshållning.4 I de inredda burarna är det meningen att hönorna ska få utlopp för sitt behov att att krafsa och picka i samma utrymme som de ska sandbada. Det är en yta som inte behöver vara större än ett A4-papper, och bara två decimeter högt till tak.5 Att hela flocken på 8-10 hönor ska kunna krafsa och sprätta på den här ytan under större delen av sin vakna tid är naturligtvis inte möjligt.
Ett annat mycket viktigt beteende för hönor är att sitta på en pinne när de sover. I den tropiska djungeln, som hönorna kommer ifrån, sitter hela flocken uppflugna i sitt sovträd från skymning till gryning, och emellanåt en stund på dagen också. Uppe i trädet är de trygga för de flesta rovdjur och kan sova lugnt. I de burar som används i Sverige idag finns det krav på en sittpinne. Men det viktiga för hönorna är inte bara att sitta på en pinne, det är också viktigt att komma upp ifrån marken. I burarna är pinnen placerad bara några centimeter över burgolvet, vilket förmodligen inte ger hönan den känsla av trygghet som hennes sovträd gör. I ett försök där hönor fick välja mellan högt liggande golv eller lågt liggande sittpinnar valde de ändå högt (60 cm över marken) liggande golv, trots att de visar stark preferens för pinnar framför golv om de ligger lika högt. Så pinnen i burarna fyller inte hönornas behov av att sitta högt och sova.
Märkning av ägg
Den första siffran i numret som stämplas på varje ägg visar vilken produktionsmetod som använts.
0 = Ekologiska ägg
1 = Frigående utomhus
2 = Frigående inomhus
3 = Bur
Därefter kommer två bokstäver som står för ursprungsland (SE=Sverige), och sedan äggproducentens sifferkod och stallets nummer.
Förutom att varje ägg ska vara märkt, ska det också stå tydligt på förpackningen om äggen kommer ifrån hönor i burar eller hönor som går fritt. Det är förbjudet att ha missvisande marknadsföring, till exempel bilder på frigående hönor, gräs och solsken om äggen inte kommer ifrån frigående höns utomhus. Bilder på hönor tillsammans med tuppar och kycklingar är också missvisande, eftersom de nästan aldrig lever så.
Hönan och hennes ägg
Vilda hönor är som alla andra fåglar – de lägger ägg på våren för att ruva fram en kull med ungar som de sedan tar hand om. Inom den moderna äggindustrin har man påverkat hönsens biologi, genom avel och ljusprogram, så att de värper året om. Det här är helt onaturligt och det sliter oerhört mycket på hönan. Hon får kalkbrist av att producera så många äggskal, vilket leder till benskörhet. Många hönor bryter ben och vingar, både under tiden de lever och vid infångning och transport till slakteri.7
Ägget tillhör hönan, och vi har ingen rätt att ta det ifrån henne.
fakta: djuren rätt.
Det finns mer att läsa på deras hemsida plus så kan ni skicka brev till olika matkedjor om att dom ska sluta sälja ägg ifrån inburade höns!

Så välj ekologiska ägg. Eller välj bort ägg helt och hållet.
Jag har nu tvingat mina föräldrar att köpa ekologiska, såatt jag iallafall mår bra när jag bakar. Och så kanske jag kan ta ett kokat ägg eller så.
tänk på att bara för att det står "frigående" på ett paket betyder det inte att det är ekologiskt. Mamma trodde i flera månader att bara för att det stod det såvar det bra. Men om ni kollar närmare står det säkerligen "frigående hönor inomhus"
Och dom bor lika trångt som om vi skulle sätta in 80pers i en liten etta.
Tänk på det nästa gång ni köper ägg.
Hoppas du haft en nice söndag!
Det här är verkligen intressant. Jag var tvungen att springa upp och kolla mina ägg och se vilket nr som stod på dem. Ledsen och säga att det var en två. Bättre än en trea i alla fall. Jag försöker köpa ekologiska ägg men det är lite svårt ibland när ekonomin tryter, det blir oftast att man snålar i slutet av månaden. I vår affär skiljer det nästan 30 kr på ekologiska och frigående. Önskar att det inte var så! Jag ska klaga till ledningen.